Türkiye'nin Önemli Kadın Ressamları
![]() |
Leyla GÜLLÜOĞLU |
Resme ilgim çocukluğumdan bu yana hep olmuştur. Bu ilginin altındaki en önemli imza anneme ait. Şöyle ki; annemin resim yaptığı anlara çok kez şahit oldum, ilgisini yeteneğini hep gözlemledim. Hatta ev ödevlerimi yapmışlığı bile var. 😊 Evimiz her dönem annemin yağlı boya resimleri ile dolup taştı. Şuan hem hobisi olan resim çalışmalarına devam ediyor, hem de o zamandan bu zamana oldukça profesyonelleşti kendisi. Gelecek zamanda belki kişisel bir sergi de açar da burada paylaşırım.
Velhasıl bu ilgi öğrencilik yıllarımda, belirli zamanlarda açılan resim sergilerine gitmekle devam etti. Şuanda da yaşadığım yerde olmasa da yakın çevrede özellikle de İzmir'de açılan sergileri kovalamaya çabalıyorum. Sergi gezilerimin bende yarattığı perspektifi bir kazanç görüyorum.
Kendim aynı oranda resme yetenekli miyim ? Pek sanmıyorum. Baka baka çizmek belki fena değil, ya da eğitim alsam iyileştirilebilir. Ama oturayım şahane yağlı boya tablolar yapayım desem sonunu getiremem muhtemelen. Haa ama birçoğumuz gibi TRT 'de Bob Ross ' u ağzı açık izleyip, tekniklerini denemişimdir geçmişte. Yani yetenek insanı olmayıp, var olanı da hayranlıkla inceleyen ben, resme olan ilgim için kendime 'pasif içici' de diyebilirim.
Gelgelelim bir de iflah olmaz koleksiyonlarımın içinde, tam 11 senedir biriktirdiğim aylık dergim, her ay Türkiye' deki kadın ressamlardan da küçük hayat hikayeleri paylaşınca... Ben nasıl mest oldum anlatamam. Tam ihtiyacım olan, her ay ilk o sayfasına bakmama neden olan bir köşe oldu hayat hikayelerinin olduğu sayfa. Ve bu köşeden de beni en etkileyen bir kaç ismi paylaşmak istedim. Her birinin saygı duyduğum, yeteneğine hayran kaldığım, muhteşem kadınlar olduğunu da vurgulamadan geçmemek üzere...
1) Fahrünnisa ZEYD :
Çocuk yaşta resme yönelmiş olan Kabaağaçlızade Mehmet Şakir Paşa'nın kızı, 2. Abdülhamit devri sadrazamlarından Cevat Paşa'nın yeğeni, Halikarnas Balıkçısı' nın kız kardeşidir. Soyadını Kral 1. Faysal'ın kardeşi ve Irak büyükelçisi olan Emir Zeyd ile evlendikten sonra aldı. Ressam Nejat Devrim ile tiyatrocu Şirin Devrim'in annesidir. Berlin, Londra ve Paris'te sanatını geliştirdi. Irak'ta darbe olunca eşi ile birlikte Paris' e yerleşmiş ve 90 yaşında ölünceye kadar sanatını sürdürmüştür. Ölümünde Ürdün Kralı ulusal yas ilan etmiştir.
![]() |
Divine Protection |
2) Oya ZAİM KATOĞLU :
Ressam Turgut ZAİM' in kızıdır. Eski Anadolu kasabalarını, eski sokakları, evleri, insanımızı kilim dokur gibi bir titizlikle kompoze etmiştir. Babasından aldığı bayrağı, kendine özgü bir anlayış geliştirerek üste taşımıştır.
![]() |
Türk Evleri |
3) Mihri MÜŞFİK :
İlk kadın ressam ve resim öğretmenidir. pek çok ünlü ressam yetiştirmiş, ' Kadınlar İçin Güzel Sanatlar Okulu' unda çalışmıştır. Tanınmış kişilerin portrelerini yapmıştır. 1928 yılında New York' ta resim sergisi açmıştır. Atatürk'ün resmini yapan ilk kadın ressamımızdır. Ressam Hale ASAF' ın teyzesidir.
![]() |
Peçeli Kadın |
4) Yasemin ŞENEL :
Tıp öğrenimi için Belçika'ya gitmiş ama Güzel sanatlara geçiş yapmıştır. Resimlerinde Picasso' yu anımsatan renkleri ustalıkla dile getiren ressam, bir akademisyendir. Sanatını sergilerken şu sözleri ile de önemli bir vurgu yapmıştır; ' Yaşadığım dünyadan memnun olsaydım belki de hiç resim yapmazdım. Normal hayatta yaşadıklarımı, heyecanlarımı, üzüntülerimi, zevklerimi, özgürlükleri resimlerimde yaşıyorum. Sanat eğitimi dışarıda çok farklı, bütünüyle özgür. Çünkü sanat yapma ihtiyacı olan benim, benim aklımdan geçenleri onlar bilemezler. Sanat kendiliğinden oluşmuyor. Sürekli beslenmesi, sanatçının ruhunun zenginleşmesi gerek.'
![]() |
Maskeli Bebek ve Oyunlar |
5) Nevin ÇOKAY :
Bedri Rahmi EYÜPOĞLU' nun öğrencisidir. Tuvallerini kendi yapmış, çeşit çeşit rengi de binbir emekle kendi üretmiştir. Bir kumaş fabrikasında iş bulmuş ve kumaş desenleri çizmiştir. Film seslendirmiş, Nedim OTYAM' ın İstanbul Radyosu'ndaki halk türküleri korosuna katılmıştır. İlk sergisini Maya Galerisi' nde açmıştır.Resimlerinde doğayı, insanı, sevgiyi ve sevdayı anlatmıştır.
![]() |
Atlar |
6) Melek CELAL SOFU :
Türk ressam, heykeltraş ve yazardır. Türkçe, Almanca, Fransızca konferanslar vermiş ve kitaplar yazmıştır. Atatürk'ün vefatından sonra ' Kurtardığın Türk kadını sana minnetle ebediyen ağlayacaktır' yazan bir madalya hazırlamıştır. Resimleri onun için kazanç sağladığı araç olmamış, resimlerini dostlarına armağan etmiş, gelirini kurumlara bağışlamıştır. Türkiye' de yalnız başına, kendi eserlerinden oluşan sergi açan ilk Türk kadın ressam olmuştur.
![]() |
Women In The Turkish Parliament |
7) Güzin DURAN :
Ressam ve hattattır. Tezhip sanatçısı Yahya HİLMİ' nin torunudur. Mihri MÜŞFİK' in öğrencisidir. Ahmet HAŞİM' den estetik dersleri almıştır. İnas Sanayi- i Nefise Mektabi'nin ilk mezunlarındandır. Karagöz tasvirlerinden oluşan 281 resmini Topkapı Sarayı Müzesi' ne bağışlamıştır. her birinde ayrı bir anlatım tarzının olduğu peyzaj, nü, natürmort, portre ve otoportreleri vardır. Eşi ile birlikte evlerini ve eserlerini müze olarak İstanbul Üniversitesi' ne bağışlamışlardır.
![]() |
Kınık Küplü Natürmort |
8) Vildan GİZER :
Sanatçı bir ailede doğup büyümüştür. Büyük babası Sultan Abdülhamit' in Başmabeyincilerinden Osman Bey'dir. Matbaacı Osman Bey olarak da bilinir. Osmaniye semtinin isim kaynağıdır. Babası Ömer Vasfi Bey ise ressam ve hattatdı. Osman HAMDİ' den özel ders almıştır. Fotoğraftan çalıştığı manzara, figürlü kompozisyon, otoportre ve portre ustasıdır. İlk kadın ressamlarımızdan olan Vildan GİZER, Müfide KADRİ ve Halide EDİP ADIVAR'ın yakın arkadaşıdır.
![]() |
Otoportre |
9) Fatma Nazlı ECEVİT :
Öncü ilk Türk kadın ressamlarındandır. Fahri ECEVİT' in eşi Bülent ECEVİT ' in annesidir. Ayrıca Kırat Paşa' nın torunu, ilk kadın hekim Safiye Ali'nin yeğenidir. Mihri MÜŞFİK, Ömer ADİL, Feyhaman DURAN gibi ünlü ressamların öğrencisi olmuştur. Beşiktaş Kız Ortaokulu'nda resim öğretmenliği yapmış, İstanbul ve Ankara konservatuvarlarında eğitim vermiştir. İstanbul'u ve Bursa' yı tuvallerine taşımıştır.
![]() |
Yelpazeli Kadın |
10) Hatice KUMBARACI GÜRSÖZ :
Babası Atatürk Türkiye' sinin ilk resim ve müzik öğretmenlerindendi. Abidin DİNO gibi değerli sanatçıların olduğu bir ortamda büyümüştür. ' Çirkinlikler bile sanatla buluşunca güzelleşir.' mottosu ile sanat aşkını ustalıkla resimlerine aktarmıştır.
![]() |
Galata Köprüsü |
Ressamlarımızın sanatla dolu hayatlarını küçük birer anekdot olarak buraya bırakıyorum. Yaşamlarının ve Türk kadın ressamlarımızın bu kadarla kalmadığını da ekleyerek...
Emeğine kalemine sağlık bitanem yola devam basarilar diliyorum.Cancanimmm..
YanıtlaSilteşekkür ederim annemmmm :)
Sil