KIBRIS' IN ACI LİMONLARI - 4 (Lawrence Durell)


  Lefkoşa bir önceki gece şansımıza esintiliydi. O yakıcı sıcak bir nebze azalmıştı. Balkonda uzunca kalıp kendimizi soğutup rahat etmiştik.

  Başladığımız günü Cengiz Topel anıtı - müzesini ziyaret ederek açtık.

  Cengiz Topel; İzmit' te dört çocuklu bir ailenin üçüncü çocuğu olarak dünyaya gelmiş. Tütün eksperi babasının tayini dolayısıyla il il yer değiştirmek ve farklı okullarda eğitim-öğretim almak durumunda kalmış.

  


  Liseden sonra girdiği Kara Harp Okulundan 1955 yılında asteğmen rütbesi ile mezun olmuş. Mezun olduğu yıl Türk pilotlarına verilen NATO kapsamındaki eğitimlere katılmış. Kanada' da uzunca süre  eğitim aldıktan sonra Türkiye' ye dönüp Merzifon 5. Ana Jet Üs Komutanlığı' nda göreve başlamış. 1961 yılında Eskişehir' e atanmış. F-100 Uçağında harekat yapabilecek yeteneklere sahip bir pilot olarak yetişip, 63 yılında yüzbaşılığa terfi etmiş.



  Cengiz Topel, 8 Ağustos 1964 Kıbrıs Erenköy direnişine Türk Hava kuvvetlerine ait dörtlü F-100 kolunun lideri olarak görevlendiriliyor. Uçaksavar ateşi ile yara alıp uçağından paraşütle Rum köyü yakınındaki Peristeronari günümüz adı ile Cengizköy' e iniş yapıyor. İnişinden sonra uzunca süre Türk Silahlı Kuvvetleri' nin Cengiz Topel' e ulaşma, kurtarma çalışmaları sonuç vermiyor.




  Paraşütle inişinin sonrasında Rum hastanesine kaldırıldığını, konuşturulmaya çalışıldığını, işkence gördüğünü biliyoruz. 9 Ağustos tarihinde Rum radyosunda Cengiz Topel'in ölüm haberi duyuruluyor.

  Türkiye'nin ısrarlı girişimleri sonucu naaşı Türkiye'ye ulaşıyor ve kendisinin otopsisini yapan doktor Zihni Uzman; 'Gördüklerim karşısında günlerce ağladım. Vücudunun bütün organlarında işkence izleri vardı. Yara, kırık ve eziklerle doluydu.' diyor.

  Biz Cengiz Topel'in kahramanca gösterdiği çabasını, cesur yüreğini yad etmek için müzeyi ve anıtı ziyaret ediyoruz. 



   Cengiz Topel' in Gemikonağı Köyündeki sahil şeridinde paraşütle indiği noktaya Şehit Hava Pilot Yüzbaşı Cengiz Topel anıtı dikilmiş. 

  Anıt ziyaretimizden sonra Cengiz Topel Kışlası Müzesi' ne geçiyoruz. 

  Güzelyurt' ta işkenceye maruz kaldığı bilinen oda adının verilmiş olduğu kışla binası. Günümüzde  müze olarak kullanılıyor.

   Odada  Pilot Yüzbaşı Cengiz Topel'in  uçağına ait parçalar sergileniyor. Odanın duvarlarında resimleri, hayat hikayesi, başarıları ve okurken göz yaşlarımı tutamadığım otopsi raporu asılı. 



  Savaş etiğini artık bir kenara bırakıyorum, vicdansızlığın boyutu gördüğüm her şeyin temel sorunu.

  Kışladan ayrılırken Atamızın sözü gözüme ilişiyor;

  'MEKTEBİ ASLİ KIT'ADIR.' 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İTALYA GÜNLÜĞÜM - Napoli, Pompei Kenti, Sorrento Sahilleri

ANIT AĞAÇ

BİR ANNEANNE SÖZLÜĞÜ